O winie

Wino organiczne powstaje z winogron, które pochodzą z winnicy certyfikowanej jako organiczna lub gdzie stosuje się większość technik rolnictwa biologicznego.

Oznacza to, że na winnicy nie stosuje się żadnych chemicznych czy sztucznych nawozów, pestycydów, herbicydów, fungicydów czy innych środków ochrony roślin. Wolno stosować natomiast siarczan miedzi do oprysków przeciw chorobom pleśniowym, który jest łatwo biodegradowalny.


W procesie winifikacji używa się tylko naturalnych drożdży, nie stosuje się produktów pochodzenia zwierzęcego, ani surowców z roślin modyfikowanych genetycznie. Dozwolone jest natomiast używanie dwutlenku siarki na końcowym etapie winifikacji (stabilizacja wina), ale poziom sulfitów jest bardzo niski. Samo wino często klaryfikowane jest grawitacyjnie.


W wymiarze ideowym (namysłu nad sensem ludzkiego bytowania) w winiarstwie biologicznym chodzi o integralne podejście do natury, zakładające, że człowiek, ziemia, zwierzęta i rośliny to wspólny świat, którego główną zasadą powinna być równowaga i ograniczenie zewnętrznej interwencji, a podstawą wszelkich działań – obserwacja i zrozumienie praw natury. Takie podejście w efekcie daje wina wyraziste, intensywne, związane z charakterem miejsc w których powstają, a pijącemu więcej spokoju i uśmiechu (niski poziom sulfitów ułatwia metabolizm alkoholu).